Terugkijken op 2016

De Amstelveense woningmarkt


Het jaar 2016 is omgevlogen. En nu dit jaar bijna ten einde is, kunnen we gerust zeggen dat het geen saai  jaar was. We hebben veel mensen kunnen helpen bij het vinden van hun nieuwe thuis, en de woningmarkt is flink in beweging.

Maar er is ook een keerzijde: er staan nu fors minder woningen te koop. En dat vraagt een hele andere benadering van de woningmarkt dan in 2015 het geval was. Voordat we van de kerstdagen gaan genieten en 2017 invliegen, kijken we graag met u terug op het afgelopen jaar.


Ons initiatief www.WonenBuiten.Amsterdam werd vorige maand beloond met een nominatie voor de landelijke prijs Woningmakelaar van het Jaar. We wonnen de titel helaas nèt niet, maar kregen wel de landelijke publieksprijs. Het jurycommentaar was dat "Brockhoff heel creatief heeft gedacht door de aandacht te vestigen op woningen waaraan klanten wellicht nooit gedacht hadden vanwege hun locatie, maar die exact zijn wat de klanten zoeken. Het is absoluut een hele mooie vondst. Gericht op de transactie."
Een mooier commentaar kunnen we ons niet wensen!

Ondertussen blijven we nieuwe dingen bedenken, om iedereen zo goed mogelijk te helpen bij het verkopen èn vinden van een nieuwe woning. We zijn bijvoorbeeld momenteel aan het experimenteren met online 360-graden videobezichtigingen. En hebben nog veel leuke acties in petto. Laat 2017 maar komen!

De woningmarkt in Amstelveen: het aanbod nam in 2016 sterk af

De crisis op de woningmarkt was in Amstelveen minder diep dan in veel andere woonplaatsen, en de markt herstelde zich vanaf 2014 snel. Zó snel, dat er al een tijdje een schaarste aan leuke woningen is. En de woningen die op de markt komen, worden vaak snel verkocht. Voor de huizenzoeker is dat niet leuk, want je moet meestal zeer snel een besluit nemen. Het is ons werk om daarbij te helpen, en te zorgen dat gezond verstand de boventoon blijft voeren.

Momenteel merken we dagelijks dat veel Amstelveners wel willen verhuizen, maar nog geen volgende stap kunnen zetten. Dit komt vooral omdat ze geen leuke nieuwe woning kunnen vinden. Een zorgelijke ontwikkeling, want dit wakkert de huizenschaarste alleen maar verder aan. Gelukkig krijgen we het komende jaar weer een aantal geweldige Amstelveense en regionale nieuwbouwprojecten in verkoop, waardoor we onze opdrachtgevers kunnen gaan helpen door te stromen naar een nieuwe woning.

Ook verhuizen meer mensen naar een andere gemeente. Onze blogs over leuke woonplaatsen in de regio worden op Facebook en de site WonenBuiten.Amsterdam goed gelezen en stimuleren zo de doorstroming in Amstelveen. Ook hebben we inmiddels van bijna alle Amstelveense wijken een uitgebreide (foto)reportage online staan.

Dàt het aantal te koop staande woningen afneemt, is in de volgende grafiek goed te zien:

Van bijna 800 te koop staande woningen in 2012, naar slechts 250 (!) halverwege 2016. Wel is dit aantal nu weer iets opgelopen, deels veroorzaakt door woningen waarvan de vraagprijs net iets te hoog is. Ondanks, of juist dankzij de aantrekkende woningmarkt?
Het blijft in ieder geval belangrijk om scherp op de prijsstelling te letten.


Maar er werd ook goed verkocht!

In 2015 werden in Amstelveen bijna 1.000 woningen verkocht. We hadden verwacht dit jaar  de magische grens van 1.000 over te gaan, maar door het tekort aan doorstromingsmogelijkheden blijft het aantal steken op ongeveer 850.

Onderstaande grafiek laat dit, exclusief nieuwbouw, per woningtype zien:Opvallend is, dat het aantal tussen- en hoekwoningen door de jaren heen aardig stabiel bleef. Het aantal verkochte appartementen was het afgelopen jaar afgenomen ten opzichte van 2015: een jaar waarin veel appartementen verkocht werden die al een lange tijd te koop stonden.

We vermoeden dat volgend jaar in Amstelveen ongeveer dezelfde aantallen als in 2016 worden verkocht, maar dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de ontwikkelingen van de hypotheekrente, de betaalbaarheid door de stijging van de huizenprijzen en natuurlijk hoeveel nieuwbouw er in de ruime regio in verkoop wordt gebracht. We blijven de markt nauwlettend volgen!


Waar stonden in 2016 de Amstelveense huizen te koop?

Op onderstaande kaart kunnen we laten zien waar die 850 verkochte woningen in 2016 stonden: