Nieuwsbrief januari 2018

Terugkijkend op 2017 èn een blik vooruit


Regelmatig schrijven we een nieuwsbrief over de woningmarkt in de regio. Nu het nieuwe jaar begonnen is, kijk ik graag met een Amstelveense blik terug op 2017 en doen we voorzichtige voorspellingen voor 2018.

In november wonnen we de tweede prijs in de landelijke verkiezing Woningmakelaar van het Jaar. Het toekennen van die prijs wordt mede bepaald door de waardering van onze woningkopers en –verkopers, en dat maakt ons extra trots. Het jaar ervoor zaten we met ons concept WonenBuiten.Amsterdam in de landelijke top 3. Een fijne stimulans om dóór te gaan en hopelijk dit jaar op de 1e plaats te eindigen!

Ondertussen blijven we onze dienstverlening verbeteren en bedenken wij nieuwe dingen, om u zo goed mogelijk te helpen bij het verkopen èn het vinden van een nieuwe woning. We zijn bijvoorbeeld ons full service concept flink aan het uitbreiden, zodat we een toegevoegde waarde kunnen blijven bieden bij de verkoop van uw woning. Binnenkort onthullen we meer…

In deze nieuwsbrief praat ik u bij over de algemene ontwikkelingen op de woningmarkt. Maar als u wilt weten wat dat voor u persoonlijk betekent, dan lichten we u dat graag in een persoonlijk gesprek toe!


De woningmarkt in Amstelveen: krapte op de woningmarkt

Veel huizenzoekers merken dagelijks in de praktijk wat we met ‘krapte op de woningmarkt’ bedoelen. Vooral in bepaalde prijsklassen kunnen we steeds minder mensen blij maken met een passende nieuwe woning. Dat is leuk voor verkopers, maar ronduit vervelend voor woningzoekers en uiteindelijk ook niet goed voor de bevolkingsopbouw van Amstelveen.

Met de tabellen hieronder proberen we te laten zien hoe de markt in Amstelveen momenteel in elkaar zit. We splitsen het allereerst uit naar appartementen, tussen- en hoekwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen.

Per categorie laten we het aantal verkochte woningen in 2017 zien (de donkere delen van de grafiek) afgezet tegen het aantal woningen dat op 1 januari 2018 te koop stond (de lichtere delen van de grafiek). Hoe groter het verschil tussen het aantal woningen dat in een jaar verkocht wordt en het aantal dat nu te koop staat, des te groter is de krapte op de woningmarkt.

Het is duidelijk zichtbaar dat bij appartementen en tussenwoningen dit verschil het grootst is, terwijl bij de duurdere twee-onder-één-kapwoningen of vrijstaande woningen er meer woningkeuze per koper is. En dat is logisch: hoe hoger de koopsom, des te hoger moet je inkomen zijn of de overwaarde van de huidige woning. En hoe hoger die bedragen, hoe kleiner de doelgroep. Al hebben we zo pal naast Amsterdam natuurlijk wel een geweldige uitgangspositie, wat blijkt uit de vele succesvolle verkopen die we het afgelopen jaar in het villasegment mochten realiseren.
Woningen per prijsklasse

We kunnen dezelfde Amstelveense woningmarktcijfers ook op een andere manier uitsplitsen, namelijk per prijscategorie. En als je dan de verhouding bekijkt tussen het aantal in 2017 verkochte woningen tegenover het aanbod begin januari 2018, dan zie je opmerkelijke verschillen.

Kort samengevat: hoe goedkoper de woning, hoe minder keus voor de huizenzoeker. Op 1 januari stond bijvoorbeeld tussen de € 200.000 en € 250.000 maar 10% te koop, van wat in een héél jaar verkocht wordt. Boven de € 900.000 is dat anders, en staat er nu 80% te koop van het aantal woningen dat in een heel jaar verkocht wordt.Woningen met een goede prijs/kwaliteitverhouding verkopen op dit moment natuurlijk prima, maar ze verkopen zich zeker niet vanzelf. En als ze dat wèl doen, dan is niet het maximale eruit gehaald.
 

Ontwikkeling van de huizenprijzen

In de tabel hieronder laten we de prijsstijging van een vierkante meter woning zien, voor de jaren 2016 en 2017. Onze verwachting is dat de koopsomstijgingen nog wel even doorgaan, maar minder hard dan tijdens de “inhaalslag” van de afgelopen jaren. De druk op de woningmarkt blijft in onze regio echter onveranderd hoog, waardoor we het landelijke gemiddelde wel te boven zullen blijven.

Dit is geweldig nieuws voor huizenbezitters, maar waardeloos nieuws voor huizenzoekers. Zeker voor starters en de vele mensen met een prima inkomen, maar die nauwelijks meer een leuke woning kunnen vinden.

Voor hen hebben we twee jaar geleden de community WonenBuiten.Amsterdam opgericht, om hen te helpen met het vinden van een woonplek waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden. Maar naar onze mening moeten zij ook in Amstelveen zelf hun weg kunnen blijven vinden, wat bijvoorbeeld met nieuwbouwwoningen en passende toewijzingsregels opgelost kan worden.


Over de inrichting van het nieuwe kantoor

Na 20 jaar was het interieur van het kantoor wel eens aan een update toe. Geweldig dat het tapijt het zo lang uitgehouden heeft, maar het mocht inmiddels wat meer van 'nu' zijn. En we konden meteen wat andere wensen doorvoeren: de receptie naar een logische plaats, een extra spreekkamer en een gezellig zitje voor onze gasten.


We zijn heel erg blij met het resultaat en we lopen met plezier elke dag het kantoor in en uit.

U bent van harte welkom om een kop koffie te komen drinken, rond te kijken en bij te praten over de woningmarkt!


Met een vriendelijke groet,
namens het team van Brockhoff Makelaars,
Large