Een terugblik op het eerste halfjaar 2017

Nieuwsbrief juli 2017


Nu de zomervakantie eraan komt, brengen wij u graag op de hoogte van het laatste nieuws op de woningmarkt. Het kantoor blijft in de zomer natuurlijk open, maar om de beurt gaan ook wij van de vakantie genieten om daarna opgeladen weer aan de slag te gaan.

Het afgelopen halfjaar hebben we niet stil gezeten. Bij een onafhankelijke beoordeling van Nederlandse makelaars zijn we er trots op, dat we in Noord-Holland op een prachtige 2e plaats staan. Er wordt bij deze beoordeling niet alleen gekeken naar het aantal woningen dat we verkocht hebben, maar door middel van big data wordt bekeken hoeveel waarde de makelaar toevoegt. Verkooptijd en verkoopopbrengst spelen voor de consument bijvoorbeeld een veel belangrijkere rol dan hoeveelheden woningen die door een kantoor verkocht worden. Voor ons een stimulans om met dezelfde aandacht voor onze opdrachtgevers dóór te blijven gaan!Ook zijn we flink druk geweest met de verbouwing van ons kantoor. Na 20 jaar mocht het tapijt er wel eens uit, en we hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een extra spreekkamer te maken, de receptie naar een meer logische plek te verplaatsen en gezellige zitjes voor onze gasten in te richten. Momenteel leggen we hier de laatste hand aan. We nodigen u graag uit om na de vakantie, onder het genot van een kop koffie, in ons vernieuwde kantoor over de woningmarkt bij te komen praten!


De woningmarkt in de regio rond Amstelveen

De kranten staan vol met artikelen over een overspannen woningmarkt en een groot woningtekort. Leuk voor mensen die hun huis willen verkopen, minder leuk als je daarna een nieuw huis gaat zoeken. Maar vaak gaat het juist andersom: nu iedereen genoeg vertrouwen heeft dat de eigen woning snel verkocht kan worden, zetten mensen hun huis pas te koop als ze een ander huis gekocht hebben. Maar op die manier wacht iedereen op elkaar…


De getallen hierboven laten dat mooi voor woonhuizen in Amstelveen zien. U ziet de stand van zaken van het 1e halfjaar 2017, die we hebben vergeleken met het halfjaar daarvoor. Er zijn bijvoorbeeld in Amstelveen 23% (!) minder huizen verkocht dan het halfjaar daarvoor. Voor een deel komt dat doordat de prijzen de afgelopen drie jaar zó gestegen zijn, dat veel woningen buiten het bereik van een grote groep mensen zijn gekomen. Deze groep koopt geen woonhuis meer in Amstelveen, maar koopt een appartement of gaat verder in de regio kijken. We hebben inmiddels meer dan 5.000 mensen die daarvoor inspiratie opdoen op onze facebookcommunity WonenBuiten.Amsterdam!

Opvallend is dat het aanbod ondertussen wel gestegen is, zowel bij woonhuizen als appartementen. Ook dit heeft te maken met het hogere prijsniveau, en de (dus) kleinere groep kopers die bereid is dat te betalen. Voor u als verkoper betekent dit, dat “zomaar flink te hoog vragen en kijken wat er gebeurt” in de praktijk niet lonend is. De woningzoeker weet dat niet te waarderen en kijkt dan vaak verder. De grens tussen uw vraagprijs die precies goed is of nèt wat te hoog is, is momenteel bijzonder dun. En dat maakt het verschil voor een succesvolle verkoop.

Het is (in de tabel hierboven) meteen duidelijk wat dat betekent voor de nabije regio. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar gemeenten als Aalsmeer, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel. In veel gevallen zie je daar een inhaalslag van de stijging van de huizenprijzen, en daalt het aantal te koop staande woningen aanzienlijk.

Nieuwe projecten in aantocht

Gelukkig staan er héél veel plannen in de steigers om nieuwe huizen in en rond Amstelveen te bouwen. Na de zomervakantie gaat dat bijvoorbeeld concreet worden in het Stadshart (luxe appartementen Up Mountain naast de Hudson’s Bay), appartementen, villa’s en tweekappers in Wonen aan de Poel en gezinswoningen aan de Appellaan en Notenlaan. In Aalsmeer gaan we in verkoop met woningen die de toekomstige bewoners zelf uit mogen kiezen. Hopelijk voor elk wat wils, en we houden u op de hoogte!


Met een hartelijke zomergroet namens het hele team
,
Large