Vinden Amstelveense starters nog een huis?

Achtergronden over de woningmarkt


Van het blad Amstelveenz kregen we de vraag of "de jonge generatie Amstelveners (twintigers/begin dertigers – modaal inkomen) het moeilijk heeft op de woningmarkt, omdat ze nauwelijks een woning of appartement in Amstelveen kunnen kopen?"

Goede vraag, en we zijn er eens dieper ingedoken.

Laten we beginnen met een rekenkundig deel van het antwoord. Op basis van 1 x modaal (€37.000) kunt u ca. € 170.000 lenen. Bij twee keer modaal: (beide partners verdienen € 37.000) kunt u met z’n tweeën ca. € 363.000 lenen (1 plus 1 is dus net iets meer dan 2). Maar: dan mag u géén leningen, creditcards of roodstand (of studieschuld) hebben.

Onderstaand heb ik in een tabel gezet wat u in Amstelveen voor dat bedrag kunt kopen. Ik heb dit uitgesplitst naar gezinswoningen en appartementen, en rechts zie je het totaal. U ziet het aanbod te koop staande woningen in Amstelveen, en dan steeds midden in de jaren 2014, 2015, 2016 en vandaag. Dan ziet u dat u op basis van 1 keer modaal (tot € 170.000) in 2014 nog uit 55 woningen kon kiezen, in 2015 was dat al minder dan de helft (24), vorig jaar waren dat er nog slechts 4!

Tweeverdieners die tot € 363.000 kunnen gaan hebben nog wat meer keuze (nu ruim 50 woningen in de prijscategorieën tot en met € 350.000), maar in 2014 waren dat er nog 321.

  Tabel: aantal te koop staande woningen in Amstelveen, per prijscategorie


Dit effect wordt veroorzaakt door twee dingen: woningen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen (waardoor het aantal woningen dat financieel voor je bereikbaar is afneemt) en tegelijkertijd is het totale aanbod aan te koop staande woningen afgenomen. Een dubbel effect dus, wat er voor zorgt dat het voor mensen met een modaal inkomen een frustrerende bezigheid is om een leuke woning te vinden. De keerzijde van een gemeente die alles heeft...

En àls die ene woning dan voorbij komt, dan is het zaak bij de bieding het hoofd koel te houden en een marktconforme prijs te betalen. Mijn makelaars kennen elke baksteen in Amstelveen en helpen daar elke dag woningzoekers mee.

De getallen spreken dus voor zich: het is voor kopers met een modaal inkomen helaas zeker niet makkelijk om in Amstelveen aan een woning te komen. Eén van de redenen waarom wij vorig jaar de facebook-community Wonen Buiten Amsterdam (http://www.wonenbuiten.amsterdam) hebben opgericht, om mensen te helpen verder in de regio te zoeken naar iets wat wel bij hun budget past. Op die manier hopen we mensen te helpen die in Amstelveen niet meer kunnen slagen. En dàt zorgt weer voor meer doorstroming.

Meer willen weten over de woningmarkt? Mail of bel me gerust!

Met een vriendelijke groet,


EJB@Brockhoff.nl

Large