De woningmarkt van 2014 in Amstelveen

Hoeveel sleutels wisselden de afgelopen jaren van eigenaar?


De woningmarkt in Amstelveen

Vóór oktober 2008 - het begin van de crisis - durfden we nog weleens een voorspelling voor de toekomst van de woningmarkt te maken. Maar in de jaren erna hadden we maar één zekerheid: niets was zeker.

Van vol gas tot volledige stilstand, daarna met gierende banden optrekken tot maximum snelheid, vaart minderen tot filerijden en daarna langzaam weer gas geven”.

Dit dollemansritje is een redelijke samenvatting van de woningmarkt van de afgelopen jaren. Waarbij één maand al het verschil kon maken tussen hard remmen of vol gas geven. Het sterk wisselende koperssentiment dat gevoed werd door wereldeconomie, media en politiek was daar de belangrijkste oorzaak van.

Voor een ondernemende makelaar was deze periode natuurlijk lastig, maar tegelijk ook ongelooflijk interessant. Als de omstandigheden zó snel veranderen, wat moet je dan je klanten adviseren? En terwijl die periode voor ons lastig was, was het voor sommige opdrachtgevers een echte nachtmerrie. Vooral voor hen zijn we blij dat de woningmarkt in een rustiger vaarwater is gekomen.

Amstelveen heeft in de regionale woningmarkt een aanjagende functie, en in deze nieuwsbrief laat ik u de huidige Amstelveense stand van zaken zien. De regio eromheen (zoals Aalsmeer, Uithoorn of Ouderkerk aan de Amstel) heeft een heel eigen dynamiek, en die komt de volgende keer aan bod.


Hoeveel woningen werden er verkocht?
In de onderstaande grafiek kunt u van 2005 tot en met november 2014 zien hoeveel woningen er in Amstelveen per jaar verkocht worden. Vergeleken met veel Nederlandse regio’s overigens absoluut geen slecht resultaat, maar een sterke afname van transacties is vooral bij appartementen en vrijstaande woningen zichtbaar. Vergeleken met 2005, verkochten we op het dieptepunt in 2012 de helft minder huizen...


De basis van Amstelveense woningmarkt (eengezinswoningen, de rode balk in de grafiek) doet het daarbij overigens opvallend goed. De prijzen zijn de afgelopen jaren wel fors gedaald, maar het aantal transacties bleef relatief stabiel. Voor een deel kwam dat, doordat de woningen door prijsdalingen en een lage hypotheekrente betaalbaarder werden en veel starters niet meer aangewezen waren op een appartement.

Dat hierdoor aan starters minder appartementen verkocht worden is logisch, en daarbij kwam ook nog dat de andere traditionele doelgroep van appartementen (ouderen) hun bestaande woning slechter konden verkopen en een verhuizing dus uitstelden.

Maar het dieptepunt uit 2012 lijken we wel echt gepasseerd te hebben! Op alle fronten is een flink stijgende lijn te zien. Veel kopers die de afgelopen jaren hun koopbeslissing voor zich uit hebben geschoven, nemen nu alsnog de stap.


Hoeveel woningen staan er dan nu te koop?
Als er meer woningen verkocht worden, dan neemt het aanbod (dat wat u op Funda ziet) logischerwijs af. Gelukkig zelfs bij de kwetsbare appartementen, zoals u bij de gele balkjes in onderstaande grafiek kunt zien.


Tot slot

Maar is dit nou positief nieuws? Ja!

Met Amsterdamse gezinnen die de stad uitverhuizen als aanjager, neemt de vraag naar goede eengezinswoningen en appartementen in deze regio sterk toe. De laatste nieuwbouwprojecten waren zelfs flink overtekend en in een oogwenk uitverkocht. Dat geeft overigens weer flink wat stress bij huizenzoekers - we mogen nooit vergeten dat het kopen van een huis een heel emotioneel proces kan zijn.

Maar al met al een fijn teken dat de woningmarkt weer doet wat het moet doen: zorgen dat mensen betaalbaar in een fijne woning kunnen wonen. Met een positief gevoel 2015 in!


Edwin Brockhoff

Large